11 juli 2018

Sloop PostNL is van start

Sloop PostNL is van start

Op dinsdag 5 juni is aannemer Dusseldorp gestart met de sloop van het voormalig PostNL-pand aan de Achterweg 1. Het pand moet verdwijnen voor onder andere de nieuwe busonderdoorgang die wordt geplaatst. Inmiddels zijn er schuttingen geplaatst in verband met veiligheid. De sloop van het pand duurt nog tot het voorjaar van 2019. 

Op de plek waar nu het PostNL-gebouw staat, komt in de plannen van Groningen Spoorzone de nieuwe busonderdoorgang. Bovenop de busonderdoorgang komt een soort deksel met een groen parkje. De bussen kunnen via deze route straks het nieuwe busstation aan de achterzijde van het station bereiken. De gemeente Groningen heeft samen met bewoners plannen gemaakt voor het groene parkje bovenop de onderdoorgang. 

Sloopmethode

De sloop van het gebouw is in het begin nog niet zo goed zichtbaar. Het pand wordt eerst aan de binnenkant helemaal gestript. Ook moet asbest worden gesaneerd. Pas als dat helemaal klaar is, wordt het gebouw stukje bij beetje afgebroken. Dat gebeurt volgens de zogenoemde Japanse methode. Het pand wordt dan van boven naar beneden gesloopt met behulp van kleinere kranen. Rondom het gebouw heeft de aannemer een schutting geplaatst in verband met de veiligheid van de omgeving en passanten. De schutting wordt binnenkort versierd door een aantal kunstenaars.

Overlast

We kunnen niet voorkomen dat de sloop overlast met zich meebrengt. De aannemer treft verschillende maatregelen om de overlast te beperken. Zo wordt de liftschacht in het pand gebruikt als tijdelijke stortkoker. Ook worden nevelkanonnen ingezet om stof zoveel mogelijk tegen te houden. 

The Big Building

Sinds de zomer van 2015 werd het voormalig PostNL-gebouw gebruikt als verzamelplek voor start-ups. Tot eind mei werkten zo’n 70 beginnende bedrijfjes op de plek beter bekend als The Big Building. Er wordt nog gezocht naar een geschikt alternatief onderkomen.