Voetgangerspassage

Voetgangerspassage

Om de nieuwe sporen en perrons te kunnen bereiken, komt er een voetgangerspassage onder de sporen door. Hierdoor kunnen reizigers veilig en snel de perrons bereiken, maar verbinden we ook de binnenstad met de Rivierenbuurt en andersom. Door deze voetgangerspassage wordt het monumentale stationsgebouw weer de belangrijkste entree naar en van het station.

Veiliger en snel overstappen

De ingang van de voetgangerspassage komt recht achter de hal van het monumentale stationsgebouw. Aan het stationsgebouw zelf veranderen we niets. De treinen stoppen straks allemaal midden boven de passage, zodat overstappers minder ver hoeven te lopen van en naar hun aansluitende bus of trein. Net als op andere stations, zullen reizigers door een poortje moeten lopen om in te checken. Deze poortjes komen bij de opgangen naar de perrons, zodat voetgangers altijd van het station naar de zuidelijke wijken kunnen lopen zonder in te checken. De passage is bereikbaar via een trap en een lift.

Van binnenstad naar Rivierenbuurt

De passage krijgt ook een in- en uitgang aan de andere kant van het station, aan de kant van de Rivierenbuurt. Daardoor wordt de passage ook een verbinding tussen de binnenstad en de zuidelijke wijken van de stad. Deze verbinding moet een aantrekkelijke route worden die 24 uur per dag bereikbaar is. De tunnel kan worden afgesloten in het geval van ernstige calamiteiten.

Door de komst van de reizigerspassage, verliest de blauwe brug zijn functie. Om die reden verdwijnt de blauwe brug.

Impressie van hoe de voetgangerspassage eruit zou kunnen komen te zien.
Impressie van hoe de voetgangerspassage eruit zou kunnen komen te zien.

Veelgestelde vragen

  • Wat gebeurt er met de blauwe brug?

    De blauwe brug verdwijnt in de nieuwe plannen, omdat deze zijn functie verliest. Wanneer de reizigerstunnel er is, biedt dit een beter alternatief om de sporen te kruisen dan de brug.

  • Hoe wordt rekening gehouden met reizigers met een beperking?

    Het station blijft toegankelijk voor iedereen. De reizigerstunnel wordt voorzien van trappen en liften, zodat de perrons voor iedereen toegankelijk zijn. Ook willen we het Stadsbalkon gebruiksvriendelijker maken door hier kleine aanpassingen aan te doen.

  • Hoe komt de reizigerspassage eruit te zien?

    Op dit moment weten we nog niet hoe de reizigerspassage er precies uit komt te zien. Zodra er een aannemer bekend is, gaat hij samen met een architect aan de slag om een ontwerp te maken voor het station. Alle beelden die nu beschikbaar zijn, geven een impressie van hoe het station eruit zou kunnen komen te zien.