Fietsparkeren

Fietsparkeren

In Groningen is 60% van alle verkeersbewegingen op de fiets. Ook op station Groningen zijn fietsen belangrijk. Nog belangrijker zijn de parkeerplekken voor fietsers. In de aankomende jaren komen er in het stationsgebied in totaal 8.000 fietsparkeerplekken bij.

Parkeeropgave

De behoefte aan fietsenstallingen in het stationsgebied neemt naar verwachting in 2020 toe tot 15.000 plaatsen. In 2030 zijn dit 17.500 fietsparkeerplaatsen. Op dit moment zijn er in het gehele stationsgebied 9.755 fietsenstallingen.

Nieuwe fietsenstallingen

Via de fietstunnel onder de sporen door, is een nieuwe ondergrondse fietsenstalling bereikbaar die ruimte biedt voor zo’n 5.000 fietsen. Vanuit deze stalling kunnen fietsers snel overstappen op trein en bus om verder te reizen.

Aan de oostkant van het station komt ook ruimte voor meer fietsenstallingen boven de grond. Daar waar nu de trein richting Veendam vertrekt, is straks ruimte voor 2.200 fietsen. Aan de andere kant van het station, onder het Emmaviaduct, worden ook 800 parkeerplekken gemaakt.

Veelgestelde vragen

  • Zijn alle fietsenstallingen bewaakte fietsenstallingen?

    Een aantal fietsenstallingen in het stationsgebied staat onder toezicht. De stallingen onder het Stadsbalkon zijn op dit moment stallingen met toezicht en blijven dit ook. De ondergrondse fietsenstalling die wordt aangelegd langs de tunnel wordt ook een stalling met toezicht. Deze wordt beheerd door NS en is de eerste 24 uur gratis voor reizigers met het OV. De nieuwe fietsenstallingen aan de oost- en westzijde van het station zijn onbewaakt en boven de grond. De enige bewaakte fietsenstalling in het stationsgebied is de fietsenstalling bij de fietsenmaker. 

  • Hoe lang mag ik mijn fiets parkeren in het stationsgebied?

    Fietsen die 12 dagen of langer in het stationsgebied geparkeerd staan worden verwijderd. Ook fietsen die niet in de rekken staan of die op een gevaarlijke plek staan, worden verwijderd. De fietsen die worden weggehaald gaan naar het AFAC Fietsdepot Groningen aan de Travertijnstraat. Daar kunt u binnen vier weken voor €25 uw fiets weer ophalen. Als een fiets er na vier weken nog staat, wordt hij verkocht.