16 januari 2020

Het PostNL-gebouw verdwenen, maar de verhalen blijven bestaan

Het PostNL-gebouw verdwenen, maar de verhalen blijven bestaan

'GRONINGEN — De gemeentepolitie van Groningen heeft een team van dertig mensen geformeerd om een gewapende roofoverval op het hoofdpostkantoor in die plaats, waarbij gisterochtend 3,1 miljoen gulden werd buitgemaakt, tot oplossing te brengen.'

Dat was het nieuws in het Reformatorisch Dagblad op 4 mei 1985, een dag nadat het hoofdpostkantoor van de PTT in Groningen (gevestigd in het PostNL-gebouw dat vorig jaar is gesloopt) werd overvallen. Drie mannen, ‘van wie er één tijdens de overval een baard droeg’, reden met een vrachtwagen het hek van het terrein plat en haalden een buit binnen van maar liefst 3,1 miljoen gulden. In die tijd kon het nog…

Amsterdam, Drachten, Veendam, Groningen

De drie mannen gingen gewiekst te werk: ze stalen een vrachtwagen uit Drachten, een personenauto uit Veendam, een gemotoriseerde laadschop van een bouwterrein in Groningen en zelf kwamen de mannen uit Amsterdam. Niet te herleiden tot waar ze nou echt vandaan kwamen, dachten ze... Rond negen uur ’s ochtends reden de mannen het hek plat en forceerden ze met de laadschop een stalen hek en een glazen kogelvrije wand en drongen zo de kasafdeling binnen. 

De vijf aanwezige personeelsleden bedachten zich geen moment en vluchtten ergens anders heen. Zonder iemand in de buurt was het voor de mannen natuurlijk geen moeilijke klus om die miljoenen buit te maken. Terwijl een van de mannen de omgeving in de gaten hield met een riot-gun in de aanslag, rende een ander naar binnen om een aantal geldcassettes mee te grissen.

Ook het Dagblad van het Noorden publiceerde een artikel over de overval
Ook het Dagblad van het Noorden publiceerde een artikel over de overval

Gemeentepolitie Groningen lost de zaak op

De gemeentepolitie wist de daders gelukkig snel te pakken, maar van de 3 miljoen gulden werd niet veel teruggevonden: slechts 160.000 gulden lag in de kluis van de hoofdverdachte ‘F.’ uit Amsterdam. Twee van de verdachten bekenden, en maar één van de mannen had spijt van zijn actie. De andere had alleen maar bekend om “even uit de cel te kunnen zijn en een sigaretje te kunnen roken”. En met de uitspraak bleek maar weer dat eerlijkheid het best werkt: de man met spijt kreeg een celstraf van vier jaar, de andere verdachten mochten nog twee jaar langer doorbrengen in de cel.

Maar hoezo lag er eigenlijk zoveel geld op het hoofdpostkantoor? De dieven bleken hun overval goed uitgekiend te hebben. Iets voor negen uur bracht een geldauto een voorraad geld naar het PostNL-gebouw. Vanuit deze locatie zou het geld verder verspreid worden over de postkantoren in Groningen. De mannen zagen hun kans schoon en wisten zo die enorme hoeveelheid geld binnen te halen. Zoals het Dagblad van het Noorden het al verwoordde, hun 'slimme scenario werkte perfect'. Helaas voor de mannen kwamen ze er niet mee weg!