6 januari 2020

Projectmanager bij de provincie; Paul

Projectmanager bij de provincie; Paul

Paul Nijland is projectmanager voor het project Groningen Spoorzone vanuit de provincie Groningen. Wat houdt dat eigenlijk in, projectmanager zijn bij zo’n groot project?

Paul, wat doe je als projectmanager bij Groningen Spoorzone?

“Als provincie zijn wij risicodragend verantwoordelijk voor Groningen Spoorzone. Vanuit de kant van de provincie zorg ik als projectmanager voor de goede coördinatie en juiste afstemming over het hele project. Zo kunnen de samenwerkende partijen, maar ook bijvoorbeeld onze Gedeputeerde Staten en onze Provinciale Staten de juiste besluiten nemen. Ik werk daarbij nauw samen met ProRail, het ministerie van IenW, NS en de gemeente Groningen; de partijen die af hebben gesproken het project samen uit te voeren. We zorgen er voor dat het project uiteindelijk zo loopt als we bedacht hebben, en dat het op tijd én binnen het beschikbare budget wordt afgerond.”

Wat vind je zo leuk aan het project?

“Het is enorm gaaf als je mee mag werken aan zo’n groot en belangrijk project voor de stad en de provincie. Met het project maken we het Hoofdstation geschikt voor de toekomst en voor OV-reizigers tot de poort van Groningen. Er zitten heel veel mooie elementen in, zoals de bouw van een grote ondergrondse fietsenstalling en dat het monumentale hoofdgebouw weer de centrale plek van het station wordt. We zetten daarmee iets moois neer waar iedereen straks trots op is en van kan profiteren, dat is toch super!”

In 2020 gaat de verbouw van station Groningen van start, kijk je hier naar uit?

“ProRail en Strukton werken natuurlijk al hard aan het nieuwe opstelterrein en het vierdeperron bij station Groningen Europapark, maar ik ben blij dat we nu ook echt aan de slag kunnen met het Hoofdstation. Alle partijen hebben samen met inbreng vanuit de bewoners bedacht hoe het station moet worden. Dat is ook wel eens spannend. Bijvoorbeeld tijdens de aanbesteding van het stationscontract; we vroegen om het mooiste station van Nederland en dan is het toch afwachten waar de deelnemende ontwerpers mee komen. Ik denk dat het gelukt is. We hebben al het mooiste station van Nederland en het wordt nog mooier. Ik kan niet wachten tot we het ontwerp in het echt kunnen bekijken!”