6 december 2018

PostNL-pand in de steigers

PostNL-pand in de steigers

Het PostNL-gebouw aan de Achterweg 1 krijgt de aankomende weken een nieuwe jas. Sloopaannemer Dusseldorp bouwt daar de komende tijd een steiger en kleed deze steiger aan met een wit doek. Dit is nodig om de stof en het gruis dat vrijkomt bij de sloop zoveel mogelijk tegen te houden. De sloop van de toren start waarschijnlijk in week 4 van 2019. Tijdens de kerst zijn er geen werkzaamheden.

Torenkraan

Op maandag 26 november 2018 is er aan de Achterweg een torenkraan geleverd.  Deze kraan is in acht ladingen gebracht met vrachtwagens en werd in twee dagen tijd opgebouwd. Wanneer de torenkraan niet meer nodig is, duurt het ook twee dagen om de kraan af te breken. 

De giek van de torenkraan is veertig meter lang, dat is het horizontale deel van de kraan. Met het uiterste puntje van de giek kan de kraanmachinist 5.300 kilo tillen. Als de afstand tussen de toren en het hijsmateriaal niet meer is dan 22,9 meter, kan de torenkraan zelfs 10.000 kg hijsen.

Steiger

Voordat de aannemer met de sloop van de toren begint, moet de toren worden ingepakt met een steigerdoek. Dat gebeurt de aankomende weken. Dit is nodig om zoveel mogelijk stof en gruis tegen te houden.

Japanse methode

Wanneer de toren is ingepakt, kan de aannemer beginnen met de sloop van de toren volgens de Japanse methode. Daarvoor komt er een groot gat in het dak van de PostNL-toren. De torenkraan takelt dan twee kleinere kraantjes naar de bovenste verdieping van de toren. Deze kleine kraantjes slopen van binnenuit de toren stukje voor stukje. Al het puin wordt via de liftschacht afgevoerd. Wanneer een verdieping is afgebroken, takelt de torenkraan de kleinere kraantjes een verdieping lager en daar begint het weer opnieuw. Net zo lang totdat de toren ver genoeg is gesloopt om het vanaf de grond over te kunnen nemen. 

Naar verwachting start de sloop van de toren in week 2 van 2019 met het verwijderen van de betonplaten aan de buitenkant van de toren. 

Geen sloop tijdens de kerst

Tijdens de kerstvakantie van zaterdag 22 december 2018 tot en met zondag 6 januari 2019 liggen de sloopwerkzaamheden stil. Maandag 7 januari 2019 gaat Dusseldorp weer verder.

In het geval van calamiteiten op het bouwterrein, zoals brand of inbraak, kunt u contact opnemen met de aannemer via het noodnummer 0620746999.
Voor alle overige dringende vragen over de sloop aan de Achterweg 1 kunt u tijdens de kerstvakantie contact opnemen met Dusseldorp via 0646055773.