28 juni 2018

Een nieuwe Oosterpoort achter het station: hoe zit dat?

Een nieuwe Oosterpoort achter het station: hoe zit dat?

Afgelopen week was in de media te lezen dat de gemeente Groningen op zoek is naar een nieuwe locatie voor cultureel centrum De Oosterpoort. Daarbij zou ook het nog te ontwikkelen gebied aan de zuidzijde van station Groningen in beeld zijn. Hoe zit het precies met dat gebied aan de zuidzijde van het station? 

Ruimte aan de zuidzijde van het station

Aan de zuidzijde van het station ontstaat de komende jaren ruimte voor een nieuwe stukje stad, doordat het huidige opstelterrein verhuist naar De Vork. Een deel van deze ruimte wordt gebruik om de sporen en perrons op het station uit te breiden. Het busstation verhuist ook van de voorkant naar de achterkant van het station en er komt een tweede volwaardige entree. Voor de ruimte die overblijft, gaat de gemeente de komende jaren plannen maken. Het gaat dan om 35.000m2.

Plannen voor de zuidzijde

Wat er allemaal aan de zuidzijde van het station komt, is nog niet besloten. Wel is een aantal ambities geformuleerd. Ook heeft de buurtvereniging heeft in mei 2017 met hulp van de gemeente een eigen ambitiedocument opgesteld. Hierin staan wensen van de buurt als het aankomt op de tijdelijke en de uiteindelijke situatie. De aankomende jaren gaat de gemeente dit, samen met de omgeving, verder uitwerken. Het nieuwe stukje stad moet in ieder geval ruimte bieden aan mix van functies, zoals wonen, werken en verblijven. 

Definitieve locatie nieuwe Oosterpoort

Of de nieuwe Oosterpoort achter het station komt, is dus ook nog lang niet zeker. Over de uiteindelijke locatie neemt de politiek op een later moment een besluit. Daarbij zijn bovendien ook andere locaties in de stad in beeld.