Archeologisch wandelpark

Archeologisch wandelpark

Naast het nieuwe opstelterrein in Haren is een wandelpark aangelegd. Dit wandelpark heeft een archeologisch tintje vanwege de waardevolle archeologische resten die er zijn gevonden. 

Archeologische vondsten

Voordat de werkzaamheden voor het wandelpark konden beginnen, is daar archeologisch onderzoek gedaan. Tegen de verwachting in, zijn er tijdens dit onderzoek zijn veel waardevolle resten gevonden. Zo zijn er sporen gevonden van drie historische boerderij en hebben de onderzoekers meer dan 10 kilo vuursteen gevonden. Het archeologische tintje van het wandelpark komt terug in verschillende zaken. Zo is er een replica gebouwd van een historische boerderij, zoals die in IJzertijd werden gebouwd. 

Veelgestelde vragen

 • Waarom wordt een archeologisch wandelpark aangelegd?

  Door alle ingrepen bij het Hoofdstation, blijft daar te weinig ruimte over voor een opstelterrein. Dat is de reden dat het opstelterrein verhuist naar De Vork in Haren. Toen deze plannen werden gemaakt en uitgewerkt, werd in overleg met de buurt ook besloten het gebied naast het opstelterrein in te richten als wandelpark. Op die manier kregen de omwonenden niet alleen een opstelterrein in de buurt, maar ook een groen park waar ze kunnen wandelen.

 • Wanneer is het archeologische wandelpark klaar?

  Het archeologische wandelpark is in de zomer van 2019 officieel geopend. Tijdens de opening onthulden een aantal leerlingen van basisschool De Borg in Haren een insectenhotel, samen met een aantal leden van de projectgroep Groningen Spoorzone. 

 • Wat kan ik allemaal zien in het archeologisch wandelpark?

  In het archeologisch wandelpark is een historische boerderij nagebouwd. Tijdens het archeologisch onderzoek zijn namelijk sporen gevonden van drie van dit soort boerderijen uit de IJzertijd. Verder zijn er meerdere insectenhotels, staan er informatieborden van Geopark de Hondsrug en is er een kikkerpoel. Door het wandelpark loopt een route via onder meer vlonderpaden. 

 • Hoe veilig is het om te wandelen in het archeologische wandelpark met alle treinen in de buurt?

  Het wandelpark ligt naast het opstelterrein. Om het opstelterrein staat een hek, waardoor het opstelterrein niet bereikbaar is. Tussen het opstelterrein en het wandelpark ligt een aarden wal van een aantal meter hoog. Dit om het opstelterrein uit het zicht van de omwonenden te onttrekken. 

Meer projecten bij Opstelterrein De Vork

Alle projecten