Zandbak Haren › Groningen Spoorzone

Zandbak Haren

donderdag 2 november 2017

Zandbak Haren

In Haren ter hoogte van het opstelterrein ‘De Vork’ wordt hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe opstelterrein. Een reuze ‘zandbak’ is verrezen…

Tussen februari en juli dit jaar is ruim 320.000 m3 (zo’n 128 olympische zwembaden bij elkaar) zand uit de Duitse Waddenzee en deels uit het IJsselmeer op het opstelterrein 'De Vork' gestort en uitgereden als ondergrond voor het nieuwe opstelterrein. Het zand ligt inmiddels op de juiste plek en heeft nu de tijd om in te zakken, zodat er een stabiele ondergrond is voor de in 2019 aan te leggen sporen. De vorm van het nieuwe opstelterrein is nu goed te zien. In augustus is er een overweg voor spoor- en treinpersoneel gebouwd ter hoogte van de Rouaanstraat. Tegelijkertijd is de Noordzanddijk weer openbaar toegankelijk gemaakt door deze terug te bouwen naar de oorspronkelijke staat. Ook is er samen met TenneT een hoogspanningsmast die in de weg stond verplaatst.

Werkzaamheden

Op dit moment plaatst grondaannemer Oosterhuis B.V. aan de zuidkant van het nieuwe emplacement zogenoemde schanskorven. Die  zorgen ervoor dat het zand op z’n plek blijft liggen. Daarnaast is gestart met de aanleg van het drainagesysteem voor de afwatering van het gebied. Een deel van het  spoorgrind voor de te bouwen sporen ligt al op locatie en zal de komende maanden op de juiste plek worden gelegd om verstuiving van het zand te voorkomen. Vanaf maart 2018 start de aanleg van het archeologisch wandelpark. We brengen een aarden wal aan om het zicht op het opstelterrein en het achterliggende industrieterrein  te verminderen, leggen watergangen, kikkerpoelen én natuurlijk een wandelpad aan. De verwachting is dat het archeologisch wandelpark eind 2018 klaar is. Vanaf 2020 worden de treinen op het terrein in Haren opgesteld en kunnen de werkzaamheden op station Groningen starten.

De overwegen zijn aangelegd.
De overwegen zijn aangelegd.

Dit bericht is afkomstig van ProRail - Groningen Spoorzone.

Naar nieuwsoverzicht